IN DE KEUKEN

Waarop letten bij aankoop en bewaring?

Verse asperges herken je aan het piepend of krakend geluid als je ze tegen elkaar wrijft. Je consumeert asperges best zo vers mogelijk! Dan zijn ze het lekkerst. Om te bewaren, wikkel je de asperges best in een vochtige doek en bewaar je ze op een koele, donkere plaats. Op die manier zijn de asperges beschermd tegen daglicht en uitdroging.
Je kan asperges ook tot 9 maanden in de diepvries bewaren door ze te blancheren, af te laten koelen en vervolgens in te vriezen met het kookvocht.

Hoe asperges bereiden?

Het is erg belangrijk dat de asperges goed worden schoongemaakt. Groene asperges hebben een dunnere schil en hoeven niet noodzakelijk worden geschild. Witte asperges moeten wel altijd geschild worden:

- Je legt eerst de asperges een uur in koud water zodat ze goed afkoelen en beter te schillen zijn.
- Met een dunschiller of een speciaal aspergeschilmesje schil je de asperge vanaf 2 cm onder het kopje tot helemaal onderaan.
- Dicht bij het kopje schil je best iets dunner als onderaan de asperge.
- Snij tot slot het onderste, iets hardere stukje van de asperge weg.
- Na het schillen leg je de asperges in een bak met koud water.

Giovani geeft enkele tips

Giovani Oosters bereidt asperges op drie manieren: rauw, gekookt of gebakken in de wok. 'Voor rauwe bereidingen leg ik de asperges eerst enkele minuten in een marinade van één deel limoensap en drie delen pure olijfolie, gekruid met peper, zout en geraspte limoenschil. Ik voeg er ook wat zachte azijn aan toe, zoals sherry-, champagne- en frambozenazijn. Frambozen en asperges gaan trouwens bijzonder goed samen.'

'Asperges koken doe ik als volgt. Ik breng water aan de kook met een snuifje zout, een beetje suiker, vers bonenkruid en een klontje boter. Zo krijgen de asperges al wat extra smaak mee. Dan moeten de asperges drie minuten koken, waarna ze nog twee minuten garen weg van het vuur. Als de asperges in het water naar beneden zakken, zijn ze gaar. Ik hou van knapperige asperges, maar je kunt ze gerust ook wat langer koken.'

'Als je asperges wokt, zijn ze in 1,5 tot 2 minuten klaar. Snijd ze altijd schuin in stukken, dan hebben ze meer raakvlakken en bakken ze sneller. Bak de asperges niet in olijfolie maar in geklaarde boter: die kan beter tegen hogere temperaturen en is ook veel smakelijker. Werk af met wat geklaarde kippen- of groentebouillon en een kruidenmengsel met laurier, venkelzaadjes, koriander en kerrie. Asperges zijn lekker met kalfs- of lamsvlees, schaal- en schelpdieren en groenten zoals verse doperwten en waterkers.'